Krūmmelleņu dārzs Auces upes krastā
Laikapstākļi šobrīd
8.0° C
0 mm/h
31.marts, 2023

Atskats uz 2022. gada krūmmelleņu sezonu

Lai gan pirmos krūmmelleņu stādus iestādījām jau 2019. gadā, pērn bija pirmais gads, kad melleņu ražas novākšanai vajadzēja pievērsties nopietnāk – pirmie iestādītie stādi bija sasnieguši piecu gadu vecumu un tiem bija jāsāk ražot. Jautājums par krūmmelleņu ražīgumu vienmēr ir bijis interesants visiem, kas tās jau audzē vai gatavojas to darīt. Arī mēs, pirms ķērāmies pie lielogu melleņu audzēšanas, apbraukājām pusi Latvijas un meklējām visu iespējamo informāciju internetā.

ASV melleņu raža ir aptuveni 7-8 kg no stāda, Eiropā 4-5 kg, un arī Latvijā, cik mums zināms, ir izdevies sasniegt 4 kg rekordražu no stāda. Nav gan zināms, no kādas melleņu šķirnes šis rekords sasniegts.

Mūsu krūmmelleņu dārzā ir 10 tūkstoši stādu. Pirmajā nopietnajā ražas gadā mērķējām uz aptuveni 1 kg no stāda. Tātad no visa lauka – 5000 kg, jo puse stādu tika iestādīti vēlāk. Daži stādi iznīka, jo saknes nebija sasniegušas  zemē iestrādātās kūdras slāni, bet citiem, šķiet, pietrūka ūdens. Pasūtot jaunos stādus, pieņēmām lēmumu ne tikai aizvietot iznīkušos, bet nomainīt arī vājākos augus.

Mājaslapu www.Sudraboga.lv radījām 2021. gadā, bet 2022. gadā, gatavojoties jaunajai krūmmelleņu sezonai, mājaslapu uzlabojām, izveidojot iespēju elektroniski pieteikties pašlasīšanai. Mājaslapā radījām atsevišķu pieteikšanās sadaļu, kur redzamas lasīšanai pieejamās dienas, laiki un laikapstākļi, tādējādi ar pāris klikšķiem iespējams laicīgi piefiksēt sev tīkamāko un ērtāko lasīšanas dienu un mēs savukārt zinām, kad gaidīt pašlasītājus. Aizvadītajā gadā aktīvāk sākām domāt par Sudrabogas ziņām un reklāmām Instagram un Facebook tīklos, kur centāmies regulāri stāstīt par to, kā izskatās uz lauka, kā aug stādi un kā gatavojas ogas, aicinot uz pašlasīšanas piedzīvojumu.

Lai gan pavasaris sākās netipiski vēlu, par laikapstākļiem 2022. gadā sūdzēties nevarēja. Vasara bija karsta un mitra, tika pārspēti vairāki karstuma rekordi. Vēlā pavasara dēļ ogu lasīšanas sezonu varējām atklāt tikai 29. jūlijā. Toties krūmmellenes varēja lasīt līdz pat septembra beigām un pat vēl oktobrī, kad ogas vēl bija daudz, bet drēgnais laiks apgrūtināja lasīšanu. Nav jau iespējams paredzēt, vai arī citus gadus būs tik vēla lasīšanas sezona, tomēr tagad zinām, ka mūsu Liberty šķirnes mellenes ražo ilgi un bagātīgi un vēlā rudenī tās garšo pavisam savādāk – tās ir saldākas un ar kraukšķīgāku miziņu. Tāpēc noteikti citus gadus sezonu slēgsim vēlāk un aicināsim uz pašlasīšanu arī rudenī.

 

Apr. Mai. Jūn. Jūl. Aug. Sept. Okt.
Min. t., °C -6.3 -2.8 4.6 6.1 7.6 1.0 -0.6
Vid. t., °C 8.2 10.2 17.1 17.4 19.9 10.3 9.6
Maks. t., °C 19.1 22.7 31.6 31.9 32.4 19.5 17.4
Nokr., mm 50.0 88.6 61.2 94.7 50.0 50.3 22.9

  

Sudrabogas laukā tiek izmantota integrētā augu audzēšanas metode, kas nozīmē, ka izmantojam pēc iespējas dabiskākus līdzekļus kaitēkļu ierobežošanai un meklējam dabai draudzīgas tehnoloģijas augu sakņu barošanai. Regulāri veicam gan augu, gan zemes, gan laistīšanai izmantotā ūdens analīzes, jo gan sev, gan mūsu klientiem vēlamies nodrošināt garšīgas, tīras, veselīgas un vitamīniem bagātas ogas.

2022. gadā kopā salasīti aptuveni 6000 kg, kas ir vidēji 0.6 kg no stāda.

Gatavojoties nākamai sezonai, turpināsim uzlabot Sudrabogas mājas lapu padarot to ērtāku un informatīvāku visiem krūmmelleņu cienītājiem. Iekārtosim arī atsevišķu nojumi, kur mūsu klientiem patverties no saules stariem vai lietus.

Vēlamies pateikties visiem, kas mūs apciemoja gan no tuvākas, gan tālākas apkārtnes. Daudzi no jums pie mums brauca gandrīz katru nedēļu, par ko mums ļoti liels prieks. Gaidīsim jūs  uz jauno melleņu lasīšanas sezonu jau pavisam drīz!